16.05.2025 Wycieczka do Lublina - UMCS

   W dniu 16.05.2025r. uczniowie klasy 4et wraz z nauczycielami p. Katarzyną Falkiewicz, p. Ewą Kłosowską i ks. Sławomirem Ochnikiem zorganizowali wycieczkę edukacyjną do Lublina. Celem wyjazdu był udział w zajęciach warsztatowych „Podstawy analizy żywności” organizowanych przez Wydział Chemii UMCS, które odbywały się w pracowni Katedry Chemii Nieorganicznej.

   Młodzież wysłuchała wykładu na temat chemii żywności, po zapoznaniu z zasadami bhp przystąpiła do praktycznych ćwiczeń „Oznaczanie zawartości soli kuchennej w wybranych produktach spożywczych”, takich jak chleb, masło, wędlina i prażynki typu chips. Uczniowie pod opieką wykładowców uczelni poznali liczne czynności laboratoryjne a także techniki analizy miareczkowej. Młodzież była zachwycona żywą lekcją chemii, zaangażowana w wykonywane doświadczenia, ciekawa końcowego efektu.

   Po wysiłku umysłowym nastąpił czas na relaks czyli spacer z przewodnikiem po Ogrodzie Botanicznym UMCS. Uczniowie poznali bliżej zadziwiający i pełen tajemnic świat roślin, które posiadają niesamowite właściwości. Zieleniec to piękne miejsce, w którym można spędzić czas z naturą, idealne na odpoczynek i wędrówki urokliwymi ścieżkami.

   Chodzenie po magicznym ogrodzie zakończyło się zwiedzaniem zabytkowego, z XVIII w. Dworku Kościuszków. Pani kustosz przybliżyła historię obiektu, podała fakty i ciekawostki związane z Tadeuszem Kościuszką i Lublinem. Przepiękne wnętrza dworku zadedykowane Marii Skłodowskiej-Curie, Tadeuszowi Kościuszce uzupełniły opowieści opiekuna dworku. Mimo zmiennej pogody spacer malowniczymi ścieżkami ogrodu był doskonałą aktywnością fizyczną, która pozytywnie wpłynęła na atmosferę grupy.